Inspelning

Huh....dom har det inte lätt! Skådisarna menar jag. Vilken otrolig väntan och omtagning hit å dit. Hur stod jag, va sa jag just i den sekunden...hmmm? Lätt förvirring !! Men det va kul och jag är ytterligare en erfarenhet rikare :-)
Micke Persbrant va i alla fall briljant som vanligt!

  Men i all lång väntan så träffade jag många intressanta, roliga människor. Bla en härlig tjej som heter Brigitta Nilsson. Hon har haft bi-roller och huvudroller i en rad filmer vid det här laget. En tjej att hålla utkik efter i framtiden. Duktig med höga ambitioner. Ska bli kul att se oss på filmduken nästa år :-)


Jaha ja..

Ibland händer det verkligen helt oväntade saker.... Fick ett telefonsamtal igår och helt plötsligt ska jag vara med i nya Beck-filmen som kommer i sommar! Kul :-). Ska spela tuff mc-brud som dricker öl med grabbarna på mc-klubben å hamnar i storbråk!! Kan det passa mig...? Vi får se :-)


Träningstips!

Ett underskattat träningsredskap är enligt mig BOLLEN. Det är ett förträffligt sätt att träna stabiliseringsträning. Framför allt för stabilisatorerna (de muskler som håller upp ryggraden), men även för alla andra muskler som tex de som håller våra leder "på plats". Bara att sitta på bollen och försöka lyfta en fot i taget är mycket bra träning för bålen (eller varför inte använda bollen i stället för soffan under tv-kvällen :-)Tänk på att spänna magen...... ALLA kan träna med boll. Det finns en mängd övningar från nybörjare upp till elit-tränadNågra tänkte jag bjuda på här nedanför. Tänk på att anpassa dem till din egen nivå och utföra övningarna med kontroll!

 Ta stöd med underarmarna på bollen, spänn magen och rulla bort bollen en bit framför dig. Axlarna så rakt över armbågarna som möjligt. Spänn mage, rygg, mellan skuldrorna utan att svanka. Håll så länge du orkar (ska inte göra ont i ryggen), vila och upprepa 2 gg till

 Detta är en lite tuffare variant av övningen ovan. Samma teknik + tänk på att ha en liten lätt böjning i knäled (Se till att ha mjukt underlag så du inte ramlar å slår ut framtänderna bara:-)

 Ligg på mattan och placera fötterna/underbenen på bollen. Lyft upp kroppen tills du känner att du spänner magen, ryggen och sätet utan att svanka. Antingen kan du bara hålla kvar i det läget så länge det känns bra, vila och sen upprepa 2 ggr till OCH/ELLER hålla i samma position och samtidigt hålla ett ben i taget upp mot taket (bara en liten bit...ca 10 cm) 10-15 sekunder på varje ben, vila sen upprepa 2 ggr till OCH/ ELLER dra in bollen sakta mot rumpan utan att tappa spänningen i mage, rygg och säte och sen sakta rulla tillbaka den i utgångsläget. Bilden nedan visar hur: Denna övning är en "omvänd" version av övningen ovan. Lite mer styrka och stabilitet för hela överkroppen. Placera fötterna på bollen. Rulla ut den en bit. Händerna under axlarna. Spänn magen, ryggen och mellan skuldrorna. Håll kvar i det läget utan att svanka så länge du orkar, vila och upprepa sen 2 ggr till. Tycker du att det blir lite för tungt, kan du placera bollen mer upp mot knän/lår så blir det mindre belastning på ryggen och överkroppen.
En annan variant på denna övning är att dra in benen mot magen (ja, bollen ska med :-) och gå sakta ut igen. Upprepa några gånger, vila sen 2 ggr till. Bilden under visar hur:


En tredje variant av övningen är att hålla fötterna (eller knän/lår för mindre belastning) på bollen med rak kropp, sen föra ut ett ben i taget till sidan, bara en liten bit! Hålla några sekunder, byta ben, vila sen upprepa 2 ggr till. Bilden nedan visar hur: Vill du ha en större utmaning, kan du göra armhävningar...Puh! Och vill du avancera ett snäpp till kan du föra ut en fot till sidan av bollen samtidigt som du gör en armhävning....Puh, PUH!

 Sist men inte minst, en skön övning för magen! Ligg på rygg med bollen i händerna och armarna ovanför huvudet. Försök trycka ner svanken i mattan. Andas ut och för bollen upp mot benen/fötterna som bilden nedan visar:
 Målet är att trycka ner svanken i mattan hela  övningen. Blir det för tungt med raka ben kan du ha böjda ben på ner och uppvägen. Gör så många du orkar, vila sen upprepa 2 ggr till

Dessa övningar är ett litet smakprov på bollövningar, men det finns en hel uppsjö av bra övningar från nybörjare upp till elit-tränande. När du blir van vid bollen kan du säkert hitta dina egna små variationer på övningar. Men skulle du vilja ha hjälp med fler alternativ, har frågor om övningar eller teknik, så är det bara att maila mig
Vill man ha lite mer styrka med stabilisering+extravikt, är bollar med olika vikt toppen (medicinbollar tex)
Bollarna kostar ca 200:- och finns att köpa i de flesta sportaffärer men annars är jag säker på att en fotpall med hjul går lika bra om man har en sån hemma ;-). Kanske inte till alla övningarna då....hmm

Till sist måste jag bara sätta in en bild på mina underbara träningsskor! Jag har varit sponsrad av Adidas i många år genom World Class och jag måste säga att detta är deras i särklass bästa allround-sko på många år
LYCKA TILL :-)

Vinter, vinter, vinter

Vaknade i natt av ett envist smattrande mot takfönstret. Snöstorm! Huuuhh, e första tanken.... Men att några timmar senare få kliva upp i lugn å ro och få äta en härlig frukost med tända ljus medan snön yr utanför fönstret, är inte så dumt i alla fall. Tur att mössor fortfarande är på modet eftersom det känns som om det kommer behövas en riktigt varm sådan ett tag framöver :-). Sambon köpte en urskön mössa i  helgen.... Något avundsjukt  "Mmmmm..den va ju snygg..." kom ur min mun. Men sekunden senare visade  prinsen att han köpt en likadan till mig!!!

Men längtan till värmen är ändå stor.... Dubai förra året. DET kan man kalla VÄÄÄÄÄÄRME!!!!Än så länge är det inte dags att på nytt åka till varmare breddgrader, så det är bara att dra ner mössan över öronen å ge sig ut i snöyran! Men ska man se det positivt så är det underbart friskt å härlig motion att ge sig ut å pulsa i snön (gärna där det är lite djupare snö ;-) medan man drömmer sig bort till de varma platser som så småningom ska utforskas.
Glöm inte vantarna!

Att vara betongare...

Jag har pysslat med många olika saker i mitt liv. Extra-jobb har varit tex inom äldreomsorgen (natt), restaurang, godisaffär mm, men idrotten, friskvården är det jag haft som en röd tråd genom arbetslivet. Jag är utbildad massör, simlärare,idrottsledare, gruppträningsinstruktör (spinning, Body Pump, Body Combat, Box, aerobic, step, core, mm), PT och har ägt två friskvårdsanläggningar och dessutom 20-årsjubileum som instruktör i år :-). Men nu efter dessa år med friskvården som min huvudsakliga sysselsättning har jag det som extra-arbete i stället, vilket jag trivs alldeles ypperligt med. De lite mer "speciella" arbeten jag haft är som bergsprängare och betongare. Jag gillar fysiska jobb å de som ger mig en utmaning varje dag.

Att vara betongare är verkligen en utmaning! Både fysiskt och psykiskt. Fysiskt för att det är väldigt tungt, många tunga moment och maskiner att hantera.
 1000 m2 ska fyllas med betong

Fördelen med jobbet är att få va på nya arbetsplatser varje dag, frisk luft, inte ett dugg stillasittande, ofta nya människor och att jag får använda hjärnan. Mycke planering.... Tidspress (betongen  brinner ju) ,olika höjder och fall mm gör att det krävs en hållbar planering för ett bra resultat.
 Det "grå guldet"

Nackdelen med att arbeta med "de gråa guldet" är att jag aldrig vet hur lång min arbetsdag blir för det beror på väder och vind, börjar tiiiidigt (går upp 04.15-04.30), det finns vissa trista människor som MÅSTE påpeka att "tjejer inte hör hemma i branschen".... Men dom har jag iofs svar på tal åt ;-). Men i det stora hela så överväger allt fördelarna. Jag älskar mitt jobb!!

 Bökigt att låta bli att klampa i betongen ibland....:-)

Vill ni veta mer om mitt liv som betongare, så besök gärna min blogg på www.betong.se

Vem kan slå Filip och Fredrik

                                                                                               
Kanske inte min bästa å smartaste stund i livet, men jag får kalla det en erfarenhet rikare:-). Sitter här och blickar tillbaka lite på inspelningen av programmet, eftersom det var då jag skadade mitt knä som nu lett till  operation...
Från halv tolv på dagen till halv tre på natten var jag i kanal 5s våld. De timmarna innan publiken anlände va rena High Chaparall! Nervositet (ingen av oss utmanare visste ju vem som skulle få tävla), inspelning för web-tv, klädprovning, ja en hysterisk massa prylar för att förbereda inför showen. Kl sex började inspelningen och redan då hade jag både ätit och druckit för lite, troligen för nervös för att fixa det... När vi stod uppe på scenen strax efter sex och väntade på resultatet av röstningen trodde jag hjärtat skulle hoppa ur kroppen!! Jag blev så otroligt glad när jag förstod att det var jag som skulle få tävla :-)))
 Fredrik va den första att få sig en "hopp-kram".Till å med Ingvar Oldsberg fick en!
Sen var det i full gång! Jag garanterar att det knappt fanns tid att gå på toaletten under alla timmarna vi spelade in. 
Jag kastades mellan tävlingarna i flygande fläng! Första å andra tävlingen hann jag nog knappt fatta att vi börjat tävla     Skytte som jag är BRA på! VAD HÄNDE DÄR???? Får skylla på att det var första tävlingen.
Jag nästan skäms över de teoretiska tävlingarna, men för att försvara mig något så finns det bra många fler ämnen inom ordet "allmänbildad" än historia och geografi (dålig ursäkt va...). Men matte är Fredrik sjukt snabb i!Allt rullade på och jag gjorde mitt bästa för att hänga med. Förvånade mig själv i vissa grenar. Som ridning tex. Rider aldrig, men lyckades klå Filip i alla fall. Ölsejdeln som skulle skjutas iväg så långt som möjligt över bordet utan att hamna i golvet, ja jag brukar va bättre på att dricka ölen än att skicka iväg den (:-)), men där vann jag tre av tre. Det började gå utför när brottnings-tävlingen va ett faktum.... Jag säger att den som ger sig in i leken får leken tåla, men att brottas mot någon som är 30 kg tyngre och 192 cm lång...ja, de e inte så lätt.... Det gick ju som det gick med mitt knä i den tävlingen...

 För er som såg programmet så blev jag inte så glad när jag va tvungen att stoppa ner huvudet i ett vattenbad. Fick en hysterisk gråtattack efteråt å hade lite svårt att mobilisera krafterna på ett tag efter det. Näringsbristen gjorde sig påmind.... Jag hoppades att "mina" grenar skulle komma hela tiden, tex "vippen" (bilen man kör upp på en ramp som vippar över om man kör för långt fram-målet är att stanna horisontalt så länge som möjligt), kändisansikten, nutidsorientering.... men inte då! Själaglad blev jag dock när jag vann skidhoppet mot Fredrik!
De sista timmarna är ett enda töcken....Trött, trött och se miljonerna så nära och känna att dom var på väg bort i från mig....  Dom i publiken som kommit för att se Filip och Fredrik stöttade mig ju inte direkt, men måste tacka familj, vänner och de i publiken som orkade hålla ut ända till halv tre på natten och stötta mig hela vägen! 
Filip och Fredrik ska åxå ha en eloge! För dom var underbara under hela inspelningen. Trevliga, peppade och såg till att vi hade kul tillsammans. Mycket sportsligt!
Sista tävlingen när jag visste att det skulle avgöras va min energi på noll. Hemskt att erkänna, men ölunderläggs-kastning är jag inte direkt suverän på.....:-)
                                                   Summan av kardemumman är att hur trött jag än var efteråt, hur många tårar jag än grät, hur många som än tyckte jag va kass som inte kunde peka ut Mekka på kartan, hur knasigt det än blev med mitt knä, så hade jag OTROLIGT kul och som sagt....En erfarenhet rikare ;-)
                      

Konsten att hålla sig pigg i höstmörkret...

   Att det bilas ett hormon i kroppen som gör att man blir trött när det blir mörkt, är ju ingen hemlighet. Varje år är det lika överraskande när tröttheten lägger sig som ett täcke över en (precis som första halkan....). Mitt tips för att hålla energin vid liv är att under resten av året "samla på sig" saker som gör dig glad och pigg. Kan vara saker du blir glad av, händelser,dofter,  känslor. Blir du kanske glad av att känna dig duktig efter en härlig promenad, cykeltur, löprunda, eller bara sitta å blunda med ansiktet mot solen å känna värmen? Försök att behålla den känslan! Plocka fram den när du behöver. Känna känslan av hur duktig och glad du känner dig efter en motionsrunda. Speciellt då lusten att rasa ner i soffan efter jobbet (då det redan blivit mörkt när du kommer hem) är stor. Jobbar varje dag på att bli en bättre energi-samlare! Det krävs dock att man påminner sig om de bra känslorna då och då. Det är ju inte meningen att vi ska nätt å jämt "hålla huvudet över vattenytan" vinterhalvåret, vi ska väl i rimlighetens namn må hyfsat bra då också. TROTSA MÖRKRET säger jag :-)

Magträning i höstmörkret

Japp, då va de gjort! Knät är opererat och i dag slängde jag kryckorna :-). Tänk va knät kommer bli bra när det läkt! Skulle få börja cykla lite lugnt på motionscykel idag, men kroppen ville annat.... Åkte på förkylning å halsont så det är bara att hålla sig lugn en stund till. Äh, äe säkert inte fel med en dags extra vila.... Rastlösheten gör sig påmind iofs, men då kom jag på att kan jag inte träna själv kanske jag kan tipsa om några bra magövningar i stället :-). Ni får träningstips och jag får fördriva tiden lite, toppen!

Plankan: Bålstabilitetsträning. Börja platt på mage,andas ut och lyft upp överkroppen,armbågarna under axlarna,spänn magen,ryggen å mellan skuldrorna (svanka ej)Börja övningen på knä (på tå är tungt)Håll 20 sek, vila...uppprepa 5 ggr

Börja övn. platt på mage, andas ut och res upp på armbågarna (är du ovan så börja övningen på knä), spänn mage-rygg å mellan skuldrorna, svanka ej. Håll 20 sek sen vila 20. Upprepa 5 ggr


 Benen böjda, ländryggen i golvet, andas ut å möt axel mot motsatt höft (ländrygg kvar i golvet) 10ggr/sida, vila...upprepa 5 ggr

 Brödkaveln åker fram! Börja med kaveln rakt under axlarna, spänn magen å ryggen, rulla kaveln sakta framåt (andas ut) VIKTIGT! Gå bara så långt fram så att du känner att du orkar hålla med magen! Ska INTE göra ont i ryggen. Det är en LITEN kort rörelse. Dra sakta tillbaka till utgångsläget. 5 ggr,  sen vila....upprepa 5 ggr

Otroligt effektiva övningar om dom utförs lugnt och försiktigt med kontroll! 2-3 gg/ vecka (en dags vila mellan....) LYCKA TILL :-)


Fredag....

Fredagkvällar är alltid något man längtar till på en måndag. Men för oss som inte längre jobbar helger (utan as-mycke i veckorna) å speciellt för oss som har "varannan-vecka-liv", så blir fredagen en "panik-ångest-lycko-dag". Vi har längtat efter den men när den kommer känner man panik över allt man måste/vill/kan göra. Speciellt då de helger som inte barnen är hemma.... Men även när dom är hemma så blir det en hets över att försöka få massa kvalitetstid med helst alla fem, så det ofta  blir pannkaka! Oj, hur räcker man egentligen till som mamma, älskarinna (till den man älskar förstås:-), karriärskvinna, matlagningsexpert å va go å glad hela dan....?? Receptet tror jag är att jag inte försvinner som människa! Vad vill jag? Vad mår JAG bra av? Få tid ensam....Med partnern utan barn... Utöva sitt intresse utan stress.... Tid med ett barn i taget.... I ett förhållande tror jag att man måste se varandra och varandras behov, UTAN gnäll å tjat (inom rimliga gränser förstås). Förlorar man sig själv som människa och bara lever sitt liv för att tillfredsställa andra, ja då har man förlorat allt. Summan av kardemumman: Jag blir alltså en bättre mamma, älskarinna, karriärskvinna, matexpert å go å glad om jag känner att jag får göra det JAG vill ibland :-)

Med ålder kommer "lugnet"

Jovisst har det blivit bättre med åren.  Lugnet, tryggheten i sig själv. Man vet framför allt vad man INTE vill med livet å rastlösheten har lagt sig en smula....LÖGN!!!! Tryggheten i sig själv är väl en sak, men rastlösheten! Den blir jag nog aldrig av med. Varje dag vill jag förändra världen, byta yrke, lära mig något nytt, flytta, eller köpa nån ny kul motor-leksak. Hur kan det komma sig? Tycker att livet är för kort med allt jag vill hinna med. .Men tänk ändå att ha det tänket. Tänk om jag bara vore nöjd....tyckte att jag inte "behövde" göra mer för att tillfredställa mig själv, ingen rastlöshet, nyfikenhet eller sökande efter utmaningar alls...Tråkigt! För mina 37 år så har jag hunnit med mycket. Varit på en hel massa ställen, sett mycket, haft många yrken (även ett par "ovanliga"....för tjejer i alla fall). Har iofs hamnat i många knepiga situationer och gått på en del nitar, men ångra mig...? ALDRIG! Tänk att sitta å va 95 å ångra att jag inte ens försökte nå så nära mina drömmar som möjligt! Nä, då föredrar jag nog ändå rastlösheten :-). "Förlorade" ganska många år i min tarmsjukdom, men även att jag aldrig kommer att bli fri från den helt, så är att låta det hindra mig  INTE ett alternativ! Kanske skulle lära mig kinesiska....hmmm.... Det vore en utmaning ;-)

Familjens Halloween-Party...Muahahaaaaa!!!!


Härlig är hösten....

Småregn, vinande vind å ruggigt småkallt. Det är hösten de! Alla pratar om hur  trötta de är...Hypokondrin har nått sin fulla kulmen då alla tror de har både hjärntumör, malaria å förmodligen nån släng av tyfus. Inte att det är naturligt att bli trött av mörkret, det ruggiga vädret och att influensan faktiskt alltid kommer om hösten, utan att det MÅSTE va nåt allvarligt utan tvekan! Själv sitter jag å surfar efter härliga varma resmål för att fly verklighetens höstmörker en stund :-). Vore det inte optimalt om  man kunde jobba utomlands under årets kallaste, mörkaste månader?!! Varför tänker man bara att det är en ouppnålig dröm å ingenting som kommer att hända? Nä tusan, jag tänker göra verklighet av den drömmen! Kanske tar ett par år, men jag ska börja med att åka hela januari å jobba utomlands så får vi se vilka kontakter som kan skapas för framtiden. En bra början, eller hur?


Bilder från maskeraden :-)

Gör ett nytt försök....
Dom fick i uppdrag att få med alla gäster i en line-dance. Uppskattat? JA

Nästan mitt i veckan....

Att va "varannan-vecka-förälder" har sina fördelar! Jag hinner återhämta mig från läxläsning, tvätt till 7 personer, matlagning (restaurang gäller varannan vecka) och kan i stället ägna tiden åt mig själv, min sambo och lite vardagslyx! Söndagsångest har fått en ny innebörd sen man blev med stor-familj. Söndagen innan barnen kommer har jag blandade känslor. Lycka och panikångest i en salig blandning! Barn är härliga, spontana och kramgoa, men jag kan ändå erkänna att varannan "lugn" vecka är guld för själen :-)

RSS 2.0